20.3.08

BESİNLERDE OLUŞABİLEN ALFATOKSİNLERİN ÖNEMİ VE İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ

Aflatoksinler, bilinen en etkili kanserojenik maddeler arasında yer almaktadır.(ilk sırada asbest ile birlikte)

Aflatoksinler arasında en toksik olanı Aflatoksin-B1'dir. Ortamda çoğunlukla yüksek konsantrasyonda oluşur. Aflatoksinler çok düşük dozlarda, yani ppb seviyelerinde vücuda alındığında kanserojenik, mutajenik, teratojenik ve kuvvetli hepatotoksik (karaciğere etki eden) etkiler gösteren mikotoksinlerdir. En çok etkili olduğu organ ise karaciğerdir. Buna karşı A,C,E vitaminleri ve selenyum etkilidir. Vücudunuzda bunlar yok ise kanser kaçınılmazdır. A,C,E vitaminleri ve selenyum karaciğerin mikrozomal enzimlerini aktive ederek aflatoksikozise bağlı olarak şekillenen karaciğerde kanser oluşumunu engellemektedir.

Küflenmiş besinleri kesinlikle tüketmeyin.
Küflenmeye elverişli hammadelerden yapılmış yiyecekleri yemeyin ve içmeyin. (Kırmızı biber, ekmek, peynir, meyve suyu...)

Hiç yorum yok: