20.3.08

ALÜMİNYUM Kaplar ALZHEIMER hastalığına ve zeka geriliğine neden oluyor!

Son yıllarda alüminyumun Alzheimer hastalığının oluşumunda etken olduğu konusunda araştırma yapılırken bu hastaların beyin dokusunda yüksek miktarda alüminyum birikimi olduğu tespit edilmiştir.

Besinlerde alüminyum artması, vücudumuz için çok gerekli olan kalsiyum, demir, fosfor, mağnezyum gibi minerallerin vücuda yarayışlılığını azaltır. Bu nedenle alüminyum kaplarda hazırlanan yemekleri tüketenlerde başta Alzheimer hastalığı olmak üzere anemi, kemik erimesi, zeka geriliği hatta kansere bile neden olabileceği araştırmalar sonucu tespit edilmiştir. Alüminyumların yüzeyi daima onu koruyan bir oksit tabakayla kaplıdır. Bu nedenle bu kapların telle ovulması doğru değildir. Asit ve alkali özellik içeren temizlik materyalleri de bu tabakayı etkiler. Yemeklerin ve özellikle asitli maddelerin kap içerisinde fazla bekletilmeleri koruyucu tabakanın zarar görmesine neden olmaktadır. Oksit tabakası delinmiş ve dip kısmında siyahlıklar görünmeye başlamış kapları kesinlikle kullanmayınız.
Alüminyum kaplar ısıyı son derece iyi iletmesine rağmen, zararları araştırma yapıldıkça ortaya çıkmaktadır. Alüminyum diğer pek çok metalde olduğu gibi temas ettiği besine geçebilir. Genellikle asitli besinlerle temasta bu geçiş daha fazla olduğu bildirilmektedir.
Yemekler, oksit tabakası zarar görmüş alüminyum kaplar içerisinde bekletilmeleri neticesinde yemeklere fazla miktarda alüminyum geçişi olacağından çok zararlıdır. Vücuda fazla alınan alüminyum kansere neden olduğu konusunda da araştırmalar devam etmektedir. Vücuda fazla alınan alüminyumun beyinde birikerek zeka geriliğine neden olduğu araştırmalar sonucu tespit edilmiştir. Özellikle koruyucu tabakası delinmiş dip kısmında siyahlıklar görünmeye başlamış olan alüminyum kapları sağlığınız için atın. Daha sağlıklı bir hayat için krom, cam, toprak gibi kapları tercih edin.
Kilden yapılan toprak kaplar ısıyı iyi iletir ve geç soğurlar. Toprak kaplar besindeki asit ve alkaliden etkilenmezler. Bu açıdan sağlıklıdırlar. Ancak yüzeylerinde çatlak oluşursa buralarda mikroorganizmalar barınabilir. Toprak kaplar kullanıldıktan sonra çok iyi yıkanıp kurulanması gerekir. Bazı toprak kapların yüzeyi sırla kaplıdır. Sır yüksek ısıda yapılmışsa sırdan yemeğe kurşun, kadmiyum gibi zararlı maddeler geçebilir. Bu nedenle bu kaplar besin saklamada kullanılmamalıdır.
Tencere ve tavalar için en iyi kalite paslanmaz çelik %18 krom, %8 nikel içermesidir. Yüksek nikel oranı çeliğe parlaklık, krom sağlamlık ve korozyona karşı dayanıklılık verir. Çelik kaplarda pişirilen yemeğe demir, krom, nikel geçişi olur. Paslanmaz çelik tencereler içerisinde yemek pişirme son derece düşük ısıda yapılmalıdır.

Hiç yorum yok: