20.3.08

Teflon deyip geçmeyin, durun ve düşünün bir daha!

Teflon ve benzeri yapıştırmaz yüzeyli tavalarda bulunan bir kimyasal madde kana karışabiliyor. Hatta yeni doğan bebeklerin kanında bile çıkabiliyor.

Yapıştırmayan tava ve tencereler birçok kadına çok pratik bir çözüm gibi görünüyor. Bu tavada ne pişerse pişsin yapışmıyor, kolayca yıkanabiliyor.

Oysa Jennifer McKinley’in naturalnews.com sitesinde yayınlanan yazısına göre, bu tava ve tencereler “göründüğü gibi değil”:

“Perflurooctanoic Acid (PFOA) maddesi ile ilgili tartışmalar sürüyor. PFOA maddesi Teflon ve diğer yapıştırmaz yüzeylerin, şekerleme ambalajlarının, patates kızartması ve pizza kutularının, kâğıt tabakların ve lekelere dayanıklı halıların üretiminde kullanılıyor. Yapıştırmayan tavaların yapıştırmamasını sağlayan madde bu. PFOA içeren ürünlerin bulunduğu diğer markalar Stainmaster, Scotchgard, SilverStone, Fluron, Supra, Excalibur, Greblon, Xylon, Duracote, Resistal, Autograph ve T-Fal.

Tefal’in üreticisi DuPont şirketi PFOA’nın sadece üretim sürecinde kullanıldığını, tencere ve tava gibi nihai ürünlerinde bulunmayacağını iddia ediyor. Oysa, ABD’de kadın, erkek ve çocukların yüzde 95’inin kanında bu kimyasal bulundu. Bazı araştırmalar, bu kimyasalın pankreas, karaciğer, testis ve meme kanseri riskini artırabileceğini işaret ediyor. Hamilelikte düşük riski, kilo kaybı, tiroid problemleri, bağışıklık sisteminde zayıflık gibi farklı sorunlarla da ilişkilendiriliyor.

Yenidoğan bebeklerin kanında çıktı

Johns Hopkins Bloomberg Halk Sağlığı Okulu’nun yaptığı bir araştırmada PFOA maddesinin bebeklerde düşük doğum tartısı ile ilişkili olduğu görüldü. Şubat 2007’de 300 yenidoğan bebeğin kanlarındaki PFOA ve diğer florine kimyasalların seviyesi ölçüldü. Kanında yüksek oranda PFOA bulunan bebeklerin doğum tartısının daha düşük, kafatası çaplarının daha küçük olduğu görüldü.

Environmental Working Group isimli çevre örgütü ise yayınladığı raporda PFOA kimyasalının İtalya, Rusya, Japonya, ABD ve Belçika’da doğal ortamlarında yaşayan yabani hayvanların kanında dahi bulunduğunu bildirdi. Fok balıkları ve yunuslar gibi deniz canlılarının dolaşım sisteminde görüldü.

Denetimi yok

PFOA maddesinin kullanımı ile ilgili bir denetim yok. Çevre kuruluşu EPA DuPont’tan bu zehirli kimyasalın kullanımını durdurmasını istedi fakat şirket bu konudaki uygulamalarını kendi inisiyatifleriyle belirliyor. DuPont fabrikalarında PFOA kullanımının yüzde 97 oranında azaltıldığını bildiriyor ama henüz bu maddeyi topyekün üretim sürecinden çıkarmış değil. Bu konuda herhangi bir söz de vermiyor.

Çevre kuruluşu EPA’ya göre PFOA’nın kanserojen olması “muhtemel”.

Ailenizi korumak için

Yemek pişirirken yapıştırmayan tavaları değil, daha sağlıklı malzemeleri tercih etmek gerekiyor. Özellikle küçük çocuklarınız varsa, hamileyseniz, genç kızınız, genç oğlunuz, hastanız varsa veya hastalıkları uzak tutmak istiyorsanız…

Beslenme uzmanları en çok cam ve toprak malzemelerin kullanılmasını öneriyorlar. Toprak güveçlerde ağır ateşte yapılan yemekleri en sağlıklı yemekler arasında sayıyorlar.

İkinci sırada ise dökme demir tava ve tencereler var.

Daha sonra kalaylı bakır, çelik ve emaye kaplamalı tencere ve tavaları tercih edebilirsiniz.

Burada saydıklarımızdan hangisini kullanırsanız kullanın, yemeğinizi pişirdikten sonra fazla bekletmeden yemeye çalışın. Yemeklerinizi saklamanız gerektiğinde metal veya plastik kapları değil cam veya boyasız porselen kapları tercih edin.”

Hiç yorum yok: