20.3.08

KANSERİN NEDENLERİ

Dünyada her yıl 10 milyon kişi kansere yakalanıyor. Ülkemizde ise her yıl 150 bin kişide kanser vakası görülüyor. Ayrıca her yıl ülkemizde 2500 ila 3 bin çocuk malesef değişik dedenlerden dolayı kansere yakalanıyor.
Kanserlerin, değişik tezlere göre yüzde 25-35 oranında beslenmeyle ilgili oldukları ileri sürüldüğüne göre, sebep olucu etmenlerle ilgili tasnifi de buna göre yapmak mümkündür.

A.Beslenmeyle İlgili Olmayanlar:

Günümüzde değişik kaynaklar, karsenojen (kanser yapıcı) ve teratojen (mutasyona yol açıcı) etkiye ve riske sahip unsurların, beslenme dışında olanlarını, başlıca şöyle sıralıyorlar:
1. Radyoaktif etki, güneşin morötesi B ışınları, televizyon ve bilgisayar ekran ışınları, floresan lambaları, fosforlu ışınları, solaryum ve atmosferik ozon tabakasındaki delinmeler.
2. Radyo, televizyon ve cep telefonu yayın aktarımında hasıl olan zararlı dalgalar.
3. Hava kirliliğine yol açan baca ve egsoz gazları, havasız ortamlar.
4. Sıcak gazlar ve kükürt gazları.
5. Çöplüklerin radyoaktif ve koku etkileri.
6. Sigara,
7. Uyuşturucu maddeler,
8. Bazı tıbbi ilaçların kümülatif yan etkileri,
9. Çok sık ağrı kesici ve tansiyon düşürücü ilaçlar kullanımı,
10. Östrojenli doğum kontrol hapları,
11. Antibiyotiklerin kontrolsüz ve aşırı kullanımı,
12. Bazı kumaşların imalinde kullanılan kimyasalların kalıntıları,
13. Plastik maddeler,
14. Alüminyum kaplar,
15. Bazı şampuan ve deterjanlar,
16. Bazı parfüm ve deodorantların değişik koku etkileri,
17. Asbest,
18. Bazı deri sanayii kimyasalları,
19. Kimyasal çevre kirliliği,
20. Dioksin maddesi (beyazlatıcı)
21. Bazı yöre topraklarının etkisi,
22. Soyaçekim,
23. A ve AB grubu kana sahip olanlar,
24. Ağır deprasyonlar, sıkıntı ve stresler, 25. Erken adet görme ve erken adetten kesilme, 26. Hormon tedavileri,
27. Hepatit B ve C gibi onkolojik virüsler,
28. Vücuttaki benler,
29. Ateşli hastalıklar,
30. Kürtaj yaptırmalar,
31. Bebek emzirmemeler,
32. Cinsel anlayıştaki değişmeler,
33. Gece uykusunu yeterince almamak,
34. Hareketsizlik,
35. Hormonal etkiler,
36. Aşırı yorgunluk,
37. Sık sık hamile kalışlar,
38. Kötü hijyen şartları,
39. Çeşitli enfeksiyonlar, toksinler ve hücre çekirdeğindeki DNA'lara girip, genetik programları bozan virüsler,
40. Diğer hastalıkların doğurduğu zaafiyetler, 41. Yüzde 5 nispeten kişinin hiçbir rolü olmadan.

B. Beslenmeyle İlgili Olanlar:

Bu etkilerin, insan beslenmesiyle ilgili olanları da, yine değişik kaynaklarda belli başlı olarak şöyle ifade edilmektedir:
1. Gıda ve içeceklerde kimi katkı maddeleri, 2. Gıda ve içeceklerdeki renk maddeleri,
3. Suni tatlandırıcılar,
4. Hazır çorbalardaki MSG maddesi,
5. Zeytin gibi ürünleri olgunlaştırmada kullanılan bazı kimyasallar,
6. kimi besinlerdeki ve sudaki nikel, kadmiyum, kurşun, arsenik, asbest vb'nin sınır değerlerin üzerinde bulunması,
7. Akollü içkiler,
8. Kurutulmuş besinlerdeki aflotoksin maddesi, 9. Çeşitli besinlerde meydana gelen küflenmeler,
10. Bazı konserve gıdalar,
11. Gıdalardaki nitrat ve nitritler,
12. Turşu ve salamura gibi aşırı tuzda bekletilmiş gıdalar,
13. Tütsülenmiş gıdalar,
14. Belli besinlerin sürekli, tek yönlü kullanımı,
15. Kepeksiz un,
16. Sürekli sıcak veya soğuk yeme alışkanlığı, 17. Baharatlı maddeleri aşırı tüketme,
18. Aşırı kızartmaya dayalı beslenme,
19. Aşırı kırmızı ete dayalı beslenme,
20. Çok miktarda hayvansal yağ ve protein ihtivalı gıdalar,
21. Yüksek sıcaktaki kızarmış, közlenmiş ve ızgara edilmiş gıdalar,
22. Yeterli su içmek alışkanlığına sahip bulunmamak,
23. Beslenme yetersizlikleri ve aşırı diyet, 24. Anne sütünde bulunabilen poliklorinat ve bifenil maddesi,
25. Aşırı beslenmeye dayalı şişmanlık,
26. Zayıflama amaçlı kimi diyet uygulamaları, 27. Yağlı besinlerle beslenme,
28. Bazı içme suları,
29, Aşırı azot gübresi verilmiş yeşil ürünler, 30. Bazı zirai mücadele ilaçlarının kalıntı etkileri,
31. Bazı yem katkı maddelerinin hayvansal ürünlere etkileri,
32. Bazı veteriner ilaçlarının hayvansal ürünlere etkileri,
33. Turfanda ürünlerde kullanılan bazı bitki büyüme düzenleyicilerinin etkisi,
34. Transgenik ürünler,
35. Plastik türevi besin ambalaj maddeleri.

Hiç yorum yok: